Bart Lunenburg:

“Goedman + Ooms deelt mijn liefde voor materialen en oog voor precisie”

Wouter_le_Duc_Bart_Lunenburg_1_online

“Home is so sad / It stays as it was left / Shaped to the comfort of the last to go / As if to win them back” had een gedicht van multidisciplinair kunstenaar Bart Lunenburg kunnen zijn. Want net als Philip Larkin schrijft Bart gebouwen ‘een geheugen’ toe. Dat hij niet in poëzie vat, maar in schaalmodellen, die vaak uitmonden in sculpturen, foto’s, tekeningen, textiele werken en installaties.

“Architectuur is de gemene deler”, vertelt Bart. “Ik werk vaak in opdracht van culturele instellingen die met erfgoed van doen hebben. Soms gaat het om werken in de openbare ruimte, meestal om tentoonstellingen, bijvoorbeeld over baksteen in de kunst. Ik start vaak met maquettes om gebouwelementen te onderzoeken. Die maquettes ‘vertellen’ daarna als het ware zelf wat ze willen worden. Een foto. Een installatie. Enzovoorts.” Een deel van Barts werken bestaat uit foto’s en tekeningen, die hij door Goedman + Ooms laat inlijsten. “Ik was door een collega getipt en merkte snel dat zij liefde voor materialen en oog voor precisie hebben. Belangrijk, want ik zie de lijst als een onlosmakelijk onderdeel van het werk. Als je een foto van mij koopt, zit dat in een specifieke lijst – als het ware het lichaam van het werk – en het is niet de bedoeling om die lijst te vervangen.”

Samen schuiven en meten

Dat een ‘synergetische inlijsting’ meerwaarde heeft, is een relatief nieuw besef. “Toen ik net startte, zag ik een lijst enkel als functioneel. Bij sommige lijstenmakers is de keuze best beperkt en wordt er niet veel tijd genomen om met je mee te denken. Dat is bij Goedman + Ooms anders. We ontwikkelen voor elke serie werken unieke profielen. Zo’n overleg kan uren duren. Samen schuiven, meten, nadenken over de wijze van schaven en over welk inlegje we het beste kunnen gebruiken. Zij willen werken echt naar een hoger niveau brengen.’’ Waarde toevoegen. Een voorbeeld? “Voor een project in een klooster wilde ik precies de vijf kleuren gebruiken die de architect voor het gebouw had voorgeschreven. Liefst dus ook in de lijsten. Die serie hebben we samen ontwikkeld, waardoor de werken nu echt een symbiose met het gebouw aangaan.”

Subtiele coherentie

Los van het fraaie resultaat, is Bart erg te spreken over de manier van werken. “Het is fijn als een lijstenmaker snapt wat je precies wilt bereiken. Ik vertel stagiairs bijvoorbeeld weleens dat je altijd vijf opties hebt. Eentje is echt fout. Drie zijn acceptabel. Prima eigenlijk. Maar eentje is het beste. Dat is waar je voor moet gaan, en dat is wat ik samen met Goedman + Ooms probeer. Een goed voorbeeld is een foto van een stapel ladders tegen een muur. Die ladders hadden een penverbinding en die hebben we ook in de lijst verwerkt. Heel subtiel – een lijst moet het werk niet overstemmen – maar je ervaart als kijker wel meteen een gevoel van coherentie.”

Foto’s: Wouter Le Duc

 

BartLunenburg-werk-liggend